ГІБРИДНА АГРЕСІЯ: АКТУАЛЬНІ УРОКИ

23.04.2018

 

Що таке гібридна агресія? ? Які головні напрями гібридної агресії? Чому Україна стала жертвою гібридної агресії з боку Росії? На ці та інші запитання відповів історик, політичний експерт, кандидат політичних наук Євген Магда, провівши лекцію у Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського

«Якщо ми будемо співати пісню про важке життя, то не будемо рухатися вперед», - сказав майже відразу Євген. Мало людей про це замислюються, але це правда. Можна знайти подібні до нашого сьогоднішнього становища в історії багатьох країy: політична карта Європи XVIII,XIX та початку XX століття була дуже рухливою, але всі пережили ці тяжки часи і рухаються далі.

Присутні отримали багато цінної інформації про події на сході України та у Криму, причини цих подій. Одна із перших, про яку розповів політолог, - це те, що Росія колекціонує різноманітне посередництво у конфліктах у пострадянському просторі, а Україна за своїми формальними ознаками, територією, кількістю населення та присутністю у міжнародних організаціях є найбільшим конкурентом Росії на пострадянському просторі. Друга причина стосується історичних подій, які відбувалися в період тривалого часу, а зараз знову повторюються: Росія намагається використати потенціал України як трамплін для власного розвитку. Це не лише мародерства з вивезенням цілих підприємств з території Донбасу, це не лише захоплення КримуРосії потрібна вся Україна, всі її ресурси.

Однією із суттєвих причин є наявність слабких ланок, якими в Україні були Крим і Донбас. Чому? По-перше, їм не приділялося належної уваги. Українська влада не врахувала того факту, що Крим з 70 років XX століття був місцем для виходу на пенсію офіцерів усього військово-морського флоту Радянського Союзу. По-друге, Крим постійно перебував в російському інформаційному полі. Треба враховувати ще те, що в Криму і на Донбасі російська пропаганда мала повністю розв'язані руки:  «Я впевнений, що Росія готувалася до захоплення Криму тривалий час, про це свідчить комплекс дій, який здійснювався на півострові.Одними з видів цих дій були потужні соціальні атаки й фейки в соціальних мережах. Росія хотіла домогтися розчленування України, відрізати її від Чорноморських та Азовських портів, фактично знищити експорт країни. І якби ці плани були реалізовані, то на сьогодні існування України було б під загрозою. Небагато хто з українців помітив, що Україна вистояла перед цимии викликами і що це є серйозним успіх!ом», − наголосив Євген Магда.

Історик відзначив, що у всіх країнах були певні зовнішньополітичні проблеми, але вони усвідомлювали, що вступ до НАТО та Європейського Союзу є для них ознакою цивілізаційних змін, тому вони цей інтерес піднімали на недосяжну височину і завдяки цьому перемагали. У нас зараз цей процес тільки розпочинається, але можна твердо зазначити, що перемога України це вступ до НАТО чи Європейського Союзу, бо знаменуватиме вихід України зі сфери Російського впливу.

Євген Магда визначив умови динамічного розвитку країни:

1. Покладання на власні сили.

2. Сильна армія та спецслужби.

3. Помісна православна церква, оскільки церква є досить потужним комунікантом.

4. Стратегія повернення Криму та Донбасу, яка не просто проголошена з трибуни, а усвідомлюється багатьма громадянами в рівні «Що я можу зробити для цього?».

5. Деолігархізація, розвиток малого та середнього бізнесу.

6. Чітко говорити про свою мету на міжнародному рівні.

Присутні студенти та викладачі поставили низку запитань лектору – в аудиторіїї точилась дискусія, що свідчить про актуальність окресленої проблеми, зацікавленість аудиторії у глибокому її розумінні та визначенні шляхів розвʼязання.